Transport gratuit la orice comandă!

Aranjarea mesei festive

Aranjarea mesei festive

Reguli pentru aranjarea mesei festive

  • Fața de masă trebuie sa fie curată și fără pete. Dacă fața de masă este una sofisticată, aranjamentul trebuie să se ridice la același nivel. Importantă este și culoarea feței de masă. Ea trebuie să se armonizeze cu aranjamentul mesei. Este indicat ca fața de masă să cadă 20- 30 de cm în josul mesei.
  • Vesela pe care o alegi trebuie să fie curată și să nu fie ciobită. La fel și tacâmurile. Ele trebuie aranjate în funcție de ceea ce vei servi la masa festivă. De exemplu la mâncărurile clasice este frumos să le servești în recipiente de lut. La mâncărurile mai sofisticate, vom pune pe masa veselă de porțelan. 
  • Trebuie să ținem cont că lucrurile ce vrem să le aranjam pe masă, trebuie să se potrivească între ele. Nu putem combina diferite stiluri. Daca masa pare ca  este încărcată, trebuie să renunțăm la anumite obiecte de pe ea. De asemenea, indicat este să potrivim decorul camerei cu cel al mesei. Atunci când masa festivă este organizată afară, puteți conecta decorul mesei cu natura. Sau puteți decora masa cu nuanțe de argintiu sau auriu.
  • Paharele trebuie alese și ele în funcție de aranjamentul mesei. Nu se potrivesc pahare de cristal cu veselă de lut. De asemenea, la fețele de masă din materiale fine, nu se potrivesc cele din lut. 
  • Nu este frumos sa încărcăm prea mult masa cu ornamente. Daca folosim vaze, ele trebuie să fie mici. Sfeșnicele cu lumânări trebuie să fie de dimensiuni mici și se vor așeza în așa fel încât să nu deranjeze musafirii. Daca vreți să folosiți garnituri și nu vă încap pe masă, ele se pot așeza pe o masă mică, separat de masa unde serviți. 
  • Atunci când avem 3 sau 4 musafiri la masă, este în regulă să servim bucatele pe farfurii. Dacă avem un numar mai mare de musafiri, trebuie să servim mâncarea din boluri sau vase. Dar nu din cele în care s-a preparat mâncarea.
  • Putem orna masa în diverse teme sau culori. Este bine să nu aglomerăm. De aceea, recomandarea nostră este să folosim o față de masă cât mai simplă, pentru a putea crea un joc din veselă, tăcâmuri, pahare și mici ornamente. Servețelele de masă, trebuie alese și ele cu grijă. Sunt recomandate servețele din material. 

Pe lângă aceste lucruri, trebuie să ținem cont și de aranjarea musafirilor la masa festivă. Este bine să vă gândiți dinainte la locuri. Asta pentru a nu se crea confuzie când ajung musafirii. 

Dacă sunt puține persoane, se poate așeza fiecare cum dorește. Daca organizați o masă festivă mare, recomandat este să puneți un bilet cu nume sau să îi redicționați înspre locul ales. 

Masa trebuie poziționată într-o lumină bună, să nu stea nimeni incomod, să nu folosim obiecte impunatoare pentru a crea un fel de paravan între invitați. 

Servețelele se pun împăturite în partea dreaptă a farfuriei. Farfuriile să fie așezate în așa fel, încât să fie comod în momentul servirii. Se pun prima data farfuriile plate, apoi se pun cele pentru supă. 

Cuțitul se va așeza în partea dreaptă a farfuriei, cu taișul înspre farfurie. Furculița se va așeza în partea opusă cuțitului, cu vârful în sus. Lingura o vom așeza lângă cuțit sau la capatul farfuriei și lângă ea lingurița mică. Daca vom servi pește, cuțitul și furculița pentru pește, le vom așeza lângă cuțitul și furculița normală. Când servim aperitiv, ideal este să schimbăm tacâmurile pentru felurile ce urmează. 

Aceste reguli se aplică în momentul când ești gazdă. De aceea, tot gazda va decide ce și când se va servi. Policos este ca musafirii să se conformeze meniului și porției. Pentru astfel de aranjamente, găsiți mai jos recomandările noastre.